Melegburkolás lépésről-lépésre

Melegburkolás lépésről-lépésre

A profi munka az alapoknál kezdődik!

A burkolandó felület megfelelő előkészítése alapfeltétele a minőségi és tartós burkolat kivitelezésének. Ezért az elvégzendő burkolási feladattól függetlenül az adott területen, a talapzat alapos és precíz előkészítésére van szükség. Ehhez pedig nem elég a szakmai tudás, elengedhetetlen a munkatapasztalat is!

Érdemes gyakorlott szakemberrel, összeszokott csapattal elvégeztetni a burkolási munkát, hogy a későbbiekben a kivitelezés hiányosságai ne jelentsenek újabb kiadást.

Melegburkolás lépésről-lépésre

Az első, legfontosabb lépés az aljzat kiegyenlítése

Kifogástalan burkolat csak egyenes aljzatra rakható le. Ahhoz, hogy teljesen sima felületet kapjunk aljzatkiegyenlítésre van szükség. A kitöltőanyag beszivárog a meglévő résekbe, feltölti a mélyedéseket és síma vízszintes felületté szilárdul. Sima aljzat azonban csak csomómentes anyag felhasználásával érhető el. Az aljzatkiegyenlítő anyagok felhordása után száradási időre van szükség mielőtt a tényleges burkoló munka megkezdődik. A száradási idő leginkább a hőmérséklettől és a páratartalomtól függ.

Melegburkolás lépésről-lépésre

A rögzítő réteg

A burkolat típusától függően más-más lépés követi az aljzat kiegyenlítését.
Míg a rugalmas (pl. PVC) burkolatoknál a ragasztóanyag felvitele következik, addig a fa alapú burkolatok lerakása előtt párazáró réteg kerül az aljzatra, amit egyes esetekben ún. lengő-párnafák kialakítása követ.

Melegburkolás lépésről-lépésre

A melegburkolat lerakása

A felhasznált burkolattípusnak megfelelő aljzatelőkészítés után következik a tényleges burkolási munka, amikor a melegburkolat lerakásra kerül. PVC padló esetén ez a ragasztórétegre való fektetést és hengerelést jelent, fa parketta, sport parketta és laminált padló esetén pedig a panelek egymáshoz illesztését, rögzítését jelenti.
Ezután a fa alapú burkolatok azonnal használatba vehetők. A PVC padlóburkolatoknál a ragasztó száradását követően vehető birtokba a felület.

A burkolási munkálatok ebben a három pontba sűrítve nem is tűnnek olyan bonyolult feladatnak. De ne tévesszen meg senkit a látszati egyszerűség! A munkafolyamatok közben számos olyan apró lépés, precíz és rutinos művelet is előfordul, amit az adott körülmények idéznek elő. Ezt előre megjósolni csak igen nagy szakmai gyakorlat mellett lehet.