Melegburkolat fajták

Melegburkolat fajták

A melegburkolatok két nagy csoportja a rugalmas burkolatok és a faburkolatok.

A rugalmas burkolatok közé tartoznak jellemzően a PVC padlók, vinyl padlók, linóleumok, gumiszőnyegek, és a padlószőnyegek.
A faburkolatok csoportjában pedig a szalagparkettáról, a laminált padlóról és a parafa burkolatról beszélhetünk.

PVC padló

A PVC padló magas szín- és mintaválasztékából adódóan minden helyiség számára optimális padlótípus. Lakossági (heterogén), és intézményi (homogén) felhasználásra egyaránt alkalmas. Könnyen tisztítható, a padló felületén nem tapad meg a szennyeződés. Antibakteriális és antisztatikus változatokban is elérhető.

Vinyl padló

Vízálló, hőszigetelő, zajelnyelő, magas kopásállósággal rendelkező burkolat. Felületi kidolgozottságának köszönhetően egységes összkép alakítható ki különféle (fa, kő, dizájn) mintázattal.
Könnyen vágható-illeszthető és padlófűtés esetén is alkalmazható. Felületi bevonata a padló tisztítását könnyebbé teszi. Magas járáskomfortot biztosít.
Tekercses és modul rendszerű (klikkes) kivitelben is elérhető.

Melegburkolat fajták

Linóleumok

A linóleum padló teljesen természetes alapanyagból készül (parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők). A komplex összetétel a nagy igénybevételnek kitett helyiségekben való alkalmazást is lehetővé teszi. Ellenáll a különböző erős vegyszereknek is, valamint a különböző zsírok, olajok sem hagynak nyomot felületén. Nehezen éghető, és égése során nem keletkezik mérgező anyag. Padlófűtéshez is alkalmas.

Melegburkolat fajták

Gumiszőnyegek

A gumiszőnyeg az ipar számos területén felhasználható. Magas hőmérséklet különbséget is kibír. Felhasználható szigetelésre, rezgéscsillapításra, csúszásmentesítésre. Felhasználási területük főleg az ipar, a kereskedelem és a közösségi közlekedés területén elterjedt. Gondoljunk csak az autószőnyegre, a szennyfogó szőnyegre vagy a buszok, villamosok, peronok burkolataira.

Padlószőnyegek

A padlószőnyegeket a felhasználási területnek megfelelően gyártják. Elnevezésük is ehhez igazodik: lakossági padlószőnyeg, irodai/szállodai padlószőnyeg, műfű padlószőnyeg.
A szintetikus anyagokból készült szőnyegek rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezen belül többféle típus is található: viszkóz, akril, polietilén, poliamid. Nagyobb igénybevételt is kibírnak, víztaszítók, színtartóak és foltállóak.

Szalagparketta

A fa parketta felülete sérülékenyebb, mint egy nagyobb kopásállóságú laminált padlóé, viszont a fa parketta felújítható, többször újracsiszolható és lakkozható ezáltal szinte örök életűvé válik. Természetessége miatt egyedülálló esztétikai látványt és magas komfortérzetet nyújt. Felületén nincs ismétlődő minta, mert minden lap (panel) egy valódi deszkából készül.
A tömör, vastagabb fa parketták nem használhatók padlófűtésnél, de vannak vékonyabb kialakítású változatok is, amiket már alkalmazhatunk padlófűtés esetén is.

Laminált padló

Padlófűtésnél is alkalmazható, felülete rendkívül ellenálló: a cigaretta parázs, a tisztítószer nem károsítja, kopórétegük nyomás- és karcálló. Általában a felületi koptatóréteg erőssége szerint kerül osztályozásra 21-34 közötti igénybevételi szintnek megfelelően. A kopásállóság jelőlése is ennek megfelelő: AC1 – AC2 – AC3 – AC4 – AC5.

Parafa

A parafa kiváló hő-hangszigetelő és rezgéscsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. Könnyen hajlítható, akár egy oszlopra is felrakható. Igen rugalmas, aminek következtében kiváló a rezgéscsillapító hatása is. A klikkes parafa padló a laminált padlóhoz hasonlóan gyorsan lerakható, és azonnal használható. Nehezen ég, és tűz esetén nem képződik toxikus anyag. A nedves környezetet kiválóan bírja, a penész nem telepedik meg rajta, korhadásra nem hajlamos és semmilyen kártevő nem támadja meg. Lúg és saválló, illetve antisztatikus.