Melegburkolat padlófűtésnél

Melegburkolat padlófűtésnél

Mind a padlószőnyeg, laminált padló, PVC padló, vinyl padló és a fa parketta is alkalmazható padlófűtés esetén. Természetesen mindegyik burkolattípusnál vannak kritériumok, melyeket figyelembe kell venni a megfelelő hatékonyság és a padlóburkolat minőségének megtartása érdekében.
Érdemes azonban már a padlófűtés kivitelezése során figyelembe venni a helyiség padlóburkolatát, mert ahhoz, hogy a padlóburkolat felületi hőmérsékletének eloszlása megfelelő legyen a fűtőcsövek közti távolság nem haladja meg a 150 mm-t és a fűtőcsöveknek a teljes burkolt felület alatt végig kell futniuk.

Melegburkolat padlófűtésnél

Padlószőnyeg padlófűtésre

A szőnyegpadlók (és természetes fa tartalmú burkolatok) hősugárzási hatékonysága elmarad a laminált padló és a PVC burkolatához képest. Ezért célszerű a fűtésrendszer méretezésekor ezt figyelembe venni. Két módon javíthatunk a helyzeten: vagy jelentősen megemeljük a fűtőközeg hőmérsékletét, vagy az aljzatban lefelé irányuló hőveszteséget az alsó hőszigetelés növelésével csökkentjük. A jobb hőátadás érdekében a szőnyegpadlót mindig le kell ragasztani. A szőnyeg vastagsága pedig nem haladhatja meg a 10 millimétert. 

Melegburkolat padlófűtésnél

PVC padló, vinyl padló padlófűtésre

A PVC padló kiválóan alkalmazható padlófűtés esetén, ugyanis jellemzőjük az alacsony burkolatvastagság és a csekély hőszigetelő képesség.  A habalátét nélküli PVC burkolatok hőleadási képessége kb. 5-10%-kal marad el a kőburkolatokéhoz képest! Károsanyag kibocsátásuk alacsony hőmérsékletű padlófűtések esetén nincs. Ma már gyakorlatilag bármilyen dekor felületű PVC padló kapható, ami igen tág felhasználási területet biztosít a lakossági és a közületi felhasználás során!

Melegburkolat padlófűtésnél

Laminált padló padlófűtésre

A laminált padló kifejezetten ajánlott burkolattípus padlófűtéshez . Bár a legkedveltebb padlóburkolatok közé tartozik, mégis kevesen tudják, hogy kiválóan alkalmazhatóak padlófűtéshez. Hősugárzási hatékonysága a kő/járólap burkolatokhoz képest 90-95%-os. Általánosan elmondható, hogy anyagminőségtől függetlenül 12mm-es vastagságig minden laminált padló alkalmazható padlófűtési rendszerrel.

Melegburkolat padlófűtésnél

Fa parketta padlófűtésre

A parketta hőtechnikai tulajdonságai elfogadhatóak, hőleadása a kőhöz mérten 80 százalékos. Hátránya, hogy nedvességtartalmának ingadozása miatti tágulása, zsugorodása problémákat okozhat. Padlófűtésre csak szakemberrel szabad lerakatni és az esztrichaljzattal jól együtt dolgozó ragasztót kell alkalmazni.